Sommar och semester…

Nu är det inte långt kvar tills det är sommar och semester, då reser många utomlands och då är det viktigt att veta vad som gäller med pass och visum.  På alltomflygresor.nu kan ni läsa mer Mer information om pass och visumMissade du frågestunden på polisens Facebooksida, här är svaren på de vanligaste passfrågorna

Publicerad: 2016-04-19 13:31.

Läs mer

Missade du frågestunden på polisens Facebooksida, här är svaren på de vanligaste passfrågorna

Publicerad: 2016-04-19 13:31.

 


Trots ny lag – många pass försvunna

Passkollens foto.

En ny lag skulle sätta stopp för fusket med svenska pass. Trots det anmäldes ett mycket stort antal svenska pass borttappade i fjol. Men polisen bedömer ändå att lagen haft effekt.

– Siffran är fortfarande hög, men det som är en ljusning är att det inte längre ökar utan att utvecklingen har stannat upp. Lagändringen kan ha påverkat, säger Lars Bjöhle, verksamhetsansvarig för passfrågor på polisen.

Antalet svenska pass som anmäls försvunna har de senaste åren ökat för varje år, enligt statistik från polisen. I fjol landade siffran på 63.628, vilket är i stort sett samma nivå som rekordåret före då 63.644 pass försvann.
Eftertraktade

Sedan 2008 har över 500.000 pass försvunnit, och polisen anar ett stort missbruk. Enligt Frontex, EU:s gemensamma gränspolisorganisation, hamnar Sverige på andra plats på listan över de länder som har mest utbrett passfusk.

– Vi har ju runt om i världen ganska många rapporter på att folk stoppas med just svenska pass. Vi ligger högt i attraktivitet på våra pass, säger Lars Bjöhle.

Nya passregler skulle motverka problemet. Sedan den 15 april förra året kan svenska medborgare högst beviljas tre vanliga pass under en femårsperiod. Tidigare fanns det ingen begränsning alls.

Men viktig är också den förändring som gör att personer inte längre får behålla sitt gamla pass när de söker ett nytt provisoriskt.

– Vi ser en ganska stor minskning i utfärdandet av provisoriska pass på knappt 4. 000 förra året. Det tolkar vi som en tydlig effekt av de nya reglerna, säger Lars Bjöhle.
Miljoner pass

Även om antalet borttappade pass ligger fortsatt högt finns ingen större anledning till oro, anser Lars Bjöhle.

– Det är klart att vi ska ha ner de här siffrorna, absolut. Men vi utfärdar 1,5 miljoner pass per år och har totalt cirka 7,5 miljoner pass ute i cirkulation. Då blir det givetvis förluster.

Johan Juhlin

Publicerad:11 februari 2017 11.15

Uppdaterad:11 februari 2017 11.16

Svt inrikes nyheter

Fakta: Passfusket

– Enligt nya passregler kan svenska medborgare beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.

– De senaste åren har omkring 1,5 miljoner svenska pass utfärdats per år.

– 2016 anmäldes 63 628 pass svenska pass försvunna. Bara rekordåret 2015 var siffran högre.

– De senaste fem åren har totalt över 308 000 svenska pass försvunnit.

– Mellan 2009–2013 beviljades 6 300 personer fler än tre pass under en femårsperiod. Nio personer beviljades tio pass eller fler under perioden. En person beviljades 18 pass.

Källa: Polisen, Missbruk av svenska pass, Ds 2015:12


Startsidan / Nyheter
.

Så ska missbruket av svenska pass stoppas

Missbruket av svenska pass ska minskas. Därför kommer flera nya passregler att träda i kraft redan den 15 april, det skriver polisen på sin hemsida.

.

http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/117105

.

Anledningen till regeländringen är att svenska pass tidigare har missbrukats och använts av andra en den som innehar passet. Det innebär en säkerhetsrisk då organiserade brottslingar eller terrororganisationer kan resa anonymt på andras pass. Under 2013 anmäldes hela 177 000 svenska pass som försvunna, stulna eller borttappade.

.

Nya passreglerna

 • Svenska medborgare kan beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.
 • Vanliga pass ska återkallas och spärras när ett provisoriskt pass utfärdas.
 • Giltighetstiden för vanligt pass till barn under tolv år sänks till tre år.

.

Begränsat resande med provisoriska pass

Nu har riksdagen sagt ja till regeringens proposition om att minska missbruket av svenska pass. Från och med den 15 april i år kommer det därför endast gå att få ut max tre vanliga pass under en femårsperiod. Om de behövs kan sedan provisoriska pass utfärdas för specifika resor.

”En nyhet med de provisoriska passen är att de inte bara blir tidsbegränsade utan även geografiskt begränsade till det specifika land man tänkt resa till. Om man ansöker om ett provisoriskt pass och har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt” skriver polisen.

.

.

Giltighetstiden minskas för pass till barn

Utöver detta kommer pass till barn under 12 år bara att gälla i tre år, detta då barns utseende förändras snabbt. På så vis hoppas man även minska missbruket av barnpass. Vanliga pass kommer att gälla i fem år, precis som i dag.

.


Passkollen sponsrar Aktivis sommarläger.

Passkollen är stolta över att fått möjligheten att vara med och sponsrar Aktivis sommarläger. Aktivis är ett företag som riktar sig mot barn och unga med behov av särskilt stöd som vill idrotta, ha kul och träffa nya kompisar.
Aktivis är uppbyggt med hörnstenarna jämlikhet, självbestämmande, integritet och delaktighet. Vi har som målsättning att barn och unga med behov av särskilt stöd skall kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Ett liv, inkluderande både rättigheter och skyldigheter, som gör den enskilde oberoende inom individ-, grupp- och samhällsnivå.

 

Läs mer om Aktivis på:

www.aktivis.se

Aktivis

 

 Provisoriskt pass garanterar inte resan

Publicerad 5 juni 2013

 

 

Utrikesminister Carl Bildt fick inte resa in i Ryssland för att han hade glömt sitt diplomatpass. Han är inte ensam om att glömma sina resedokument hemma. Förra året utfärdade gränspolisen 16 500 provisoriska pass – bara på Arlanda.

Fyra saker särskiljer dem från vanliga pass: De är rosa, de kostar nästan tusen kronor, de gäller bara för en resa – och de gäller inte i alla länder.
– Det finns vissa länder som inte accepterar nödpass, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.
Detta innebär att förargelsen över att betala 980 kronor för ett engångspass riskerar att ersättas av desperation när man nobbas vid incheckningsdisken.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg hamnade i en sådan situation när hon skulle flyga till Dubai i vintras. Hon löste det med att boka en annan resa, rapporterade Aftonbladet då.
Gränspolisen är medveten om att det finns länder som inte accepterar de provisoriska passen, men de har ingen lista över vilka.
– Vi kan inte gå ut och garantera att det som gällde i går gäller i dag, säger Anna Wallinder Strömstedt vid gränspolisen på Arlanda.
Inresebestämmelser kan ändras så fort att inte ens Utrikesdepartementet vet vad som gäller.
– Vi har ingen sådan lista. Man måste kolla upp med landets ambassad eller konsulat om de accepterar passet, säger Catarina Axelsson.
Både hon och Anna Wallinder Strömstedt på gränspolisen har samma råd: Kolla med landets ambassad eller konsulat eller med researrangören.
– Det ansvaret är helt upp till resenären, säger Anna Wallinder Strömstedt. Men det finns de som chansar eftersom de måste ha passet omedelbart.
– Om det blir tidsnöd kan det bli så. Det är ju snabba ryck.
Gränspolisen på Arlanda har öppet mellan klockan 6 och 22 alla dagar förutom jul- och nyårsafton då expeditionen stänger klockan 16. De provisoriska passen utfärdas inte bara till dem som glömt det hemma, många länder kräver också att passet gäller i ett antal månader efter hemresan. Det var det som Camilla Läckberg insåg – ett av barnens pass hade för kort giltighetsdatum i samband med Dubairesan som inte blev av.
Flest provisoriska pass utfärdas under juni och juli, så den som planerar en resa bör redan nu kolla att passet är i ordning – och hålla hårt i det tills man står vid incheckningsdisken.
Annars riskerar man att stå där med lång näsa precis som utrikesministern gjorde i går.
”Korrekt, men i allt väsentligt var det faktiskt mitt fel” twittrade han efter händelsen. Och precis som många andra i samma situation var han lite småsur på myndigheterna i landet han inte fick besöka. ”Att flexibilitet inte är rysk kärnkompetens är en annan sak”.
Patrick Ekstrand

 

 

Så fixar du nytt pass snabbt

Tappat passet inför utlandsresan? Så här fixar du snabbt nya legitimationshandlingar. ”Många expeditioner har drop in-tider”, säger Lars Bjöhle på Polismyndigheten.

Ett stulet, borttappat eller utgånget pass kan ställa till det rejält inför utlandsresan, men det finns flera knep för att skynda på ansökningsprocessen.

Ett tips är att vara rörlig. Eftersom du kan söka nytt pass i hela Sverige kan du leta upp en expedition med kort kötid eller drop in. Men i vissa delar av landet – exempelvis i Stockholms län – är det obligatorisk tidsbokning och köerna kan vara långa. Det du kan göra då är att gå in på polisens hemsida och se var kötiden är som kortast i länet.

 

Själva ansökningsprocessen brukar emellertid vara smidig.

– Leveranstiden är ganska snabb. Normalt sett har man sitt pass inom fem dagar, säger Lars Bjöhle, verksamhetsansvarig för passfrågor på Polismyndighetens rättsavdelning.

Om det är riktigt akut finns även möjlighet att fixa ett provisoriskt pass. Det kan göras på elva expeditioner i landet, på stora flygplatser och vissa orter. Ett provisoriskt pass är rosa, annars ser det ut precis som ett vanligt pass med foto och namnteckning. Däremot krävs inte fingeravtryck.

För att få ett sådant här pass måste du kunna bevisa att du har behov av det för en akut resa, till exempel genom att visa upp dina flygbiljetter.

– Passet gäller det bara den tid som du har behov av det. Vissa länder kräver längre giltighetstid och då får man anpassa giltighetstiden, men det gäller i högst sex månader.

Viktigt att känna till är att inte alla länder godtar provisoriska pass.

Provisoriska pass kan bara sökas för omedelbara resor. Vad det i praktiken innebär är upp till varje expedition att bedöma.

– I princip avses samma dag, men det kan vara möjligt att få det kvällen innan om du ska resa på eftermiddagen nästa dag.

 

Polisen kan dock inte garantera att de hinner utfärda handlingarna om det brinner i knutarna.

– Det här är en bräcklig väg att gå. Det kan vara kö eller maskinen kan vara sönder.

Därför är det bra att se över sitt pass i god tid före resan.

– Högsäsongen för att söka nytt pass är mellan april och oktober. Det är behagligt att ha ett pass som går ut i oktober, då behöver man inte vänta för att få en tid.


 

 

Vad gäller för provisoriskt pass?

Publicerad 2015-09-24 12:00
 
Kan man åka med provisoriskt pass till Turkiet? Och gäller provisoriskt pass i USA? Vagabond ringde upp Anna Diagos som är passhandläggare på Arlanda för att reda ut reglerna för tillfälliga pass.
 
 
Var gäller inte provisoriska pass?
– Det vi vet är att Dubai inte godtar provisoriska pass. I Indonesien kan man numera resa visumfritt, men inte med provisoriskt pass, då behöver du ansöka om visum i förväg. Är man osäker på vad som gäller är det alltid enklast att ringa respektive ambassad, säger Anna Diagos.
 
Gäller provisoriska pass i USA?
Ja, men eftersom man får ett nyss passnummer måste man göra om sin ESTA-ansökan.
 
Gäller provisoriska pass till Turkiet?
Ja, provisoriska pass som är utfärdare i Sverige är giltiga för resor till Turkiet. Provisoriska pass som är utfärdade i utlandet är inte giltiga.
 
Måste man boka tid för provisoriska pass?
Nej, men det kan vara bra att vara på passexpeditionen i god tid.
 
Hur mycket kostar ett provisoriskt pass?
Avgiften för ett provisoriskt pass är 980 kr i Sverige. Ansöker man om ett provisoriskt pass i utlandet kostar det 1 600 kr och regler samt utfärdande är lite annorlunda. De gäller enbart för hemresor till Sverige eller det land som den svenska medborgaren är bosatt i.
 
Måste man ha flygbiljetter för att få ett provisoriskt pass?
– Nej, men du behöver kunna styrka ditt behov av ett provisoriskt pass så därför brukar vi fråga om att få se flygbiljetter. Men det varierar i fall till fall och om man behöver ett pass för att få visum kan undantag göras, säger Anna Diegos.
 
Kan man resa i flera länder med ett provisoriskt pass?
Ja. Ett provisoriskt pass är giltigt för en resa. Med det räknas den perioden från att du lämnar Sverige till att återvänder till Sverige.
 
Hur länge är ett provisoriskt pass giltigt?
– Ett provisoriskt pass är giltigt för en resa och den maximala giltighetstiden är sju månader och tre dagar. Så om du ska resa till Turkiet som kräver att passet ska vara giltigt i minst 150 dagar vi inresa kan du få en längre giltighetstid även om du bara ska vara borta en vecka.
 
Kan en kompis styrka min identitet om jag inte har en giltig id-handling?
Nej, såvida ni inte är sambos. Om du inte har giltig legitimation måste någon annan styrka din identitet. Det kan vara din make/maka, registrerad partner, din sambo(ni måste vara skrivna på samma adress), förälder, mor- eller farförälder, ett myndigt barn eller syskon, god man eller i vissa fall, din arbetsgivare. Om din arbetsgivare ska styrka din identitet måste det dock vara firmatecknaren på arbetsplatsen.
 
Vad gäller för provisoriska pass till barn?
Vid utfärdandet av provisoriska pass till barn gäller samma regler för vanliga pass. Om ett barn har två vårdnadsgivare krävs båda vårdnadshavares medgivande. Om endast en vårdnadsgivare ska följa med måste den andra vårdnadsgivaren fylla i ett bevittnat medgivandeformulär som du hittar på polisens hemsida.
 
Behöver man ansöka om provisoriskt pass för resor inom Norden?
Nej, svenska medborgare behöver inte pass inom Norden. Men ett giltig id-kort kan vara bra för att kunna styrka din identitet om du till exempel ska ta in på hotell.
 
Kan jag få ett provisoriskt pass på Kastrup flygplats?
Nej. Men man kan ansöka om provisoriska pass i utlandet på ambassader, generalkonsulat eller konsulat. De är inte lasergraverade och gäller som regel bara för en resa till det land som den svenska medborgaren är bosatt i.
 
Var kan jag ansöka om provisoriskt pass?
Provisoriska pass utfärdas på ett fåtal platser i Sverige. Arlanda, Göteborg Landvetter, Göteborg Passcentralen, Karlskrona, Karlstad, Luleå, Malmö Drottninggatan, Malmö-Sturup, Nyköping Skavsta, Umeå och Västerås.
 
Vad händer med passet sen?
När du kommer tillbaka till Sverige beslagstags passet av polisen om du har rest till ett land utanför Schengen. Har du rest till ett land utan gränskontroll ska du lämna tillbaka passet till valfri passexpedition.
 
Av Johanna Jackson
Artikel ur tidningen Vagabond

 

 


 

 

Svårt att upptäcka falska pass

 

Riksdagen har beslutat om utökade ID-krav för personer som ska resa in i Sverige med tåg, buss och färja. Men att kontrollera ID-handlingar är komplicerat, inte minst att upptäcka förfalskningar.

 

Från 4 januari ska personer som reser till Sverige med tåg och färja kunna visa ID-handlingar innan man kommer fram till gränsen.

Det är trafikbolagen som ska kontrollera, och det är ett komplicerat arbete.

– Polisen har en fördel i att vi har utbildad personal som är specialister på att undersöka ID-handlingar med särskild utrustning. Sedan beror det på vad det är för typ av dokument. Det finns pass som är extremt svåra att förfalska, samtidigt är ett vanligt sätt att missbruka ett pass att använda någon annans, som man är väldigt lik, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen i Sverige.

Förutom polisen har Migrationsverket lång erfarenhet av att kontrollera till exempel pass.

– Förfalskarna blir duktigare och duktigare. De vet när vi och andra myndigheter upptäcker förfalskningar, då måste de hitta nya metoder och så håller det på, säger Jan Westmar, chef för ID-enheten på Migrationsverket.

Enligt myndigheten är runt 5 procent av de ID-handlingar som de kontrollerar falska.

Varken Migrationsverket eller gränspolisen vill uttala sig om möjligheterna att göra vettiga ID-kontroller på tåg och färjor med många pendlare.

Klart är att det krävs kunskap för att hitta eventuella förfalskningar.

– Det vi vet är att vissa passnummerserier ligger i händerna på IS, som också har tillgång till avancerad tryckeriutrustning för att lägga till personuppgifter till sådana pass, säger Jan Westmar.

Frågan är om de nya reglerna kommer att öka mängden falska ID-handlingar som används. Patrik Engström på gränspolisen tycker att det är för tidigt att säga något om det.

– Det är jättesvårt att bedöma nu. Tillverkningen av förfalskningar är redan en stor industri, inte bara för människosmuggling, utan också relaterat till andra typer av brott. Om det här kommer att påverka den industrin är svårt att svara på.

 

Nyheter (Ekot) Svårt att upptäcka falska pass

 

Publicerat lördag 19 december kl 17.00


Svenskar ska ta med pass till Norge

 

Från och med i morgon kommer Norge att införa skärpta gränskontroller. Svenskar som reser till Norge måste då räkna med att det tar längre tid att passera gränsen.

Knut Smedsrud är avdelningsdirektör på norska Politidirektoratet, och han säger att alla resande måste räkna med att bli stoppade.

– Generellt måste resande vara förberedda på att bli stoppade för personkontroll på alla resor till och från Norge framöver. Jag understryker att det bästa resedokumentet är pass.

Sedan 1950-talet råder passfrihet i Norden för nordiska medborgare, men nu rekommenderar alltså norska polisen att svenska medborgare tar med pass när de ska till Norge.

I går beslutade Norges regering om tillfälliga skärpta gränskontroller, som en direkt följd av nyheten att den svenska regeringen vill strama åt asylreglerna.

Från klockan åtta i morgon bitti blir det utökade personkontroller för de som tar tåg, buss eller bil till Norge.

Dessutom måste rederier göra id-kontroller på alla som reser med färja till Norge, till exempel från Tyskland eller Sverige.

Fast norska polisen säger att man kommer visa ”nödvändig flexibilitet” för de nordiska medborgare som har glömt att ta med pass eller annat id-kort.

– Det är inte norska eller nordiska medborgare som ska bli stående kvar på kajen, lovar Knut Smedsrud på politidirektoratet.

 

Publicerat onsdag 25 november kl 15.24

Jens Möller, Norgekorrespondent
jens.moller@sverigesradio.se

 

 


 

 

Polisen: Ta med pass och legitimation

 

Resenärer till och från Malmö och Trelleborg uppmanas ha med pass och legitimation. Det är uppmaningen från polisen efter beskedet att Sverige inför tillfälliga gränskontroller från klockan 12, torsdag.

Gränskontrollerna införs på en begäran från Migrationsverket. Det omfattar inte alla gränspassager men för polisen väntar nya uppgifter.

Polisen i region Syd hade ett stabsmöte direkt efter regeringens beslut. Det första beskedet till allmänheten var:

– Ta med pass och legitimation. Det underlättar att ta med sig det, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör hos polisen region syd till SVT Nyheter.

Skånetrafiken, som har hand om tågtrafiken över Öresundsbron, vet ännu inte hur tågtrafiken kommer att påverkas av beslutet.

– Man pratar om stickprovskontroller, det har polisen själva gått ut med. Sedan är det svårt att veta om det sätter igång klockan tolv, om det finns bemanning för det, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken, till TT.

Skånetrafiken rekommenderar alla resenärer som reser över Öresundsbron att ta med sig legitimation, en rekommendation som polisen stöder.

– De måste ha en handling som visar att de har rätt att komma tillbaka till Sverige, antingen ett pass eller ett internationellt id-kort, säger Börje Öhman talesperson vid polisen.

Oklar påverkan

På Öresundsbron passerar 20.000 bilar dagligen i bägge riktningarna och det är oklart hur kontrollerna kommer att påverka trafiken, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig vid Öresundsbron.

–Det beror ju på hur det ska genomföras och hur omfattande det blir. Vi samarbetar med polisen och hoppas det ska gå så smidigt som möjligt, säger hon till TT.

Fler patruller

Polisen har redan vissa styrkor på plats, både i Malmö och Trelleborg. Det är också där som trycket är högst och flyktingarnas första anhalt i Sverige. Antalet patruller kommer nu att öka på dessa platser och beslut kommer att tas om de ska finnas på fler ställen i södra Sverige.

Polisen fortsatte att arbeta med frågan under natten och håller klockan 12 en presskonferens i Stockholm efter det att regeringen har fattat det formella beslutet.

– Regeringen måste få fatta sitt beslut och vi måste få det i handen. Det kommer att innehålla fler detaljer än vad inrikesministern sade vid presskonferensen, säger Börje Öhman.

”Resurserna finns”

Resurserna finns inom polisen, försäkrar inrikesminister Anders Ygeman.

– Resurserna finns och polisen har sedan en tid tillbaka diskuterat vad som krävs. Men det kommer att vara en betydande belastning för polisen. Risken finns naturligtvis att annat polisarbete blir lidande, men när vi har den här utmaningen för allmänna ordningen och inre säkerheten måste vi vidta de åtgärder som krävs, säger han.

Passkontroll på färja

Färjepersonal i tyska Rostock har börjat kontrollera id-handlingar för asylsökande som vill åka till Sverige. Det säger Sara Schmidt vid volontärorganisationen Rostock Helps.

-Det var en färja som gick i morse där 43 av 100, tror jag, kom tillbaka, säger hon till TT.

Hon berättar även om en buss med 100 personer som skulle åka till Sassnitz för att ta färjan norrut.

-Det var bara en familj som hade id, så bussen åkte inte, säger Sara.

Enligt Sara är det just nu lugnt i Rostock, men det är fortfarande oklart var de människor som inte får åka med ska sova i natt.


Sverige har tillfälliga gränskontroller

 

Svensk polis kontrollerar personer som vill resa in i Sverige från andra Schengenländer vid vissa gränsövergångsställen. Det påverkar inte rätten och möjligheten att söka asyl.

 

Kontroller görs:

– genom slumpmässigt urval eller
– då det finns en konkret anledning.

Du som vill resa in i Sverige ska kunna visa din rätt att vistas här genom att:

– ha uppehållstillstånd i Sverige eller
– vara viseringsfri eller
– vara EU/EES-medborgare.

Personer som inte kan visa att de har rätt att vistas i Sverige kan, om de har ett behov av internationellt skydd, ansöka om asyl. Det görs hos Migrationsverket.
Skydd och asyl i Sverige på Migrationsverkets webbplats
Den som inte har rätt att vistas i Sverige och inte vill ansöka om asyl utreds av polisen. Polisen avgör då om personen ska tas i förvar och avvisas.

 

Medborgare i Sverige eller annat nordiskt land

Du behöver inte ha med dig pass eller nationellt id-kort men måste kunna visa att du är medborgare i ett nordiskt land med hjälp av till exempel körkort.

Icke nordisk medborgare

Du behöver ha pass eller nationellt id-kort. Ett nationellt id-kort är en särskild id-handling som utfärdas av ansvarig myndighet i respektive EU-land. Har du uppehållstillstånd i ett EU-land måste du kunna styrka både din identitet och ditt uppehållstillstånd.

Frågor och svar om gränskontroller

Vad innebär det här beslutet för skillnad från tidigare när jag ska resa utomlands?

Egentligen ingen skillnad alls för personer som har rätt att vistas i Sverige. Precis som tidigare måste alla kunna styrka sin identitet med ett pass eller ett giltigt nationellt id-kort vid kontroller när de reser inom eller mellan EU-länder.

Riskerar jag att hindras från att återvända till Sverige om jag saknar giltiga handlingar?

Nej. Om du kan styrka din identitet på annat sätt kommer du att släppas igenom. Polisen kan genom att ställa frågor och göra bakgrundskontroller ändå hjälpa dig att styrka din rätt att vistas i Sverige. Men självklart är det enklaste sättet att se till att alltid ha med dig pass eller giltigt id-kort.

Vad gäller för nordiska medborgare och personer som har uppehållstillstånd i ett nordiskt land?

Då räcker ett giltigt nordiskt körkort eller ett giltigt id-kort utfärdat i ett nordiskt land. Körkortet kan i normalfallet inte påvisa medborgarskap varför en kontroll kan bli nödvändig som kompletterande åtgärd.

Vad gäller de som inte är nordiska medborgare?

För dem gäller pass eller ett nationellt id-kort. Ett nationellt id-kort är en särskild id-handling som utfärdas av ansvarig myndighet i respektive EU-land. I Sverige är det polisen som utfärdar det nationella id-kortet. För denna kategori inresande, icke-nordiska EU-medborgare och medborgare i länder utanför EU som har uppehållstillstånd i ett EU-land, måste både identitet och uppehållstillstånd kunna styrkas.

Måste barn också ha med sig pass eller id-handlingar när de reser från Sverige?

Ja. Eftersom vi nu har gränskontroll måste även medföljande barn kunna identifieras med pass eller nationellt id-kort. Men rätten att vistas i Sverige kan visas på annat sätt, genom identifierade föräldrars intygande och genom frågor och bakgrundskontroller.

Kommer polisen att kontrollera alla som reser in i Sverige?

Nej, polisen kommer inte ha resurser till det. Kontrollerna kommer att göras genom gränskontroller i vissa delar av Sverige. Men för att vara på säkra sidan är det alltid bäst att alltid ta med sig giltigt pass eller nationellt id-kort.

Polisen inför gräsnkontroller i Syd och Väst
Tillfälliga gränskontroller införs
Frågor och svar om gränskontroller på svenska och engelska (pdf, 569 Kb)
Faktablad om gränskontroll på svenska, engelska, franska, arabiska, farsi, dari (pdf, 864 Kb)

 

Publicerad: 2015-11-16 10:00.

Polisen

 


 

 

Misstänkt terrorist hade falskt svenskt pass

 

19 november
En man som greps i Istanbul i juli misstänkt för att ligga bakom ett attentatsförsök mot ett tåg mellan Amsterdam och Paris den 21 augusti hade ett falskt svenskt pass på sig när han greps.

Abdelhamid Abaaoud, som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i Paris, har kunnat kopplas till samma attentatsförsök.

Det var Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve som kom med uppgifterna under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Utredningen fortlöper kring attentatsförsöket mot tåget mellan Amsterdam och Paris den 21 augusti. Detsamma gäller en annan jihadist gripen i Istanbul med ett falskt svenskt pass, åtalad för att ha planerat ett terrordåd, sa Cazeneuve.

Terroristen ska ha stoppats när han försökte ta sig från Istanbul till Prag med passet.

 

Iva Horvatovic iva.horvatovic@svt.se
Publicerad:19 november 2015 – 16:00

Uppdaterad:19 november 2015 – 16:29

 


 

 

Svenska pass internationell tungvitare

Ett svenskt pass väger tungt när man ska ta sig runt världen. Tillsammans med finländska, tyska, amerikanska och brittiska pass ligger det svenska resedokumentet i topp i ett internationellt ”passindex” som visar vilka länder innehavaren kan resa till.

Med ”rätt” pass öppnar sig världen för innehavaren, visar listan som omfattar totalt 94 länder.

Henley and Partners, företaget som sammanställt index, ger poäng utifrån vilken ”resefrihet” ländernas pass ger. Med 174 poäng ligger Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien och USA i topp, vars passinnehavare kan resa visumfritt till 174 länder.
De fem följs av Kanada och Danmark, med ett poäng mindre, 173. 172 poäng har Frankrike, Belgien, Italien, Japan, Sydkorea, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Spanien. Norge får nöja sig med 171 poäng.

Vilka länders medborgare är då mest utestängda? Utifrån förutfattade meningar skulle man kunna tro att exempelvis länder som Nordkorea och Kuba återfinns i absoluta botten. Men icke, det så stängda Nordkorea hamnar på plats 86 och Kuba på plats 69, noterar brittiska nättidningen Mail Online.

Störst problem med att ta sig runt i världen har afghanerna, som endast kan resa visumfritt till 28 länder, vilket ger plats 94. Irak hamnar näst sist – 31 länder släpper in irakier visumfritt. Pakistan och Somalia delar plats 92, med 32 länder som möjliga resmål.

Publicerad 2015-04-04 16:13

Kalle Holmberg
kalle.holmberg@dn.se

 


 

 

M vill dra in pass vid terrorresor

 

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen för att komma åt terrorism. Bland annat vill partiet skriva in reseförbud till vissa länder för personer som misstänks planera terrorresor eller dra in passet för dem.

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen för att komma åt terrorism. Bland annat vill partiet skriva in reseförbud till vissa länder för personer som misstänks planera terrorresor eller dra in passet för dem.

– Läget är allvarligt och inte minst under sommaren har vi sett upprepade exempel på internationell terrorism och radikalisering. Det måste stoppas, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Rättsväsendet behöver verktyg för att bekämpa allvarlig terrorism och kunna hindra dem som deltar i den.

Partiet presenterar en lista på 20 punkter som både innehåller åtgärder för att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism och för att motverka radikalisering. Ett av förslagen handlar om att kunna skriva in förbud i passet mot att besöka vissa länder för att hindra personer att delta i terroristaktiviteter där. Dessutom vill M öka möjligheterna att beslagta pass och skärpa reglerna för hur många pass en person kan ansöka om.

Att införa reseförbud och dra in pass begränsar personers rätt till fri rörlighet och kräver att rättsväsendet har bra på fötterna. Exakt hur det ska gå till har M inte svaret på i dag.

– Det kräver utredning och det kräver rättssäkerhet, säger Anna Kinberg Batra.

En del av det som Moderaterna föreslår finns med i den utredning om terrorresor som justitieminister Morgan Johansson (S) tog emot tidigare i somras, och som nu är ute på remiss. Till exempel att kriminalisera terrorresor och ge Säpo bättre möjlighet till hemlig dataavlyssning.

– Rättsväsendet måste få verktyg att övervaka krypterad datatrafik, till exempel Skypesamtal, säger Kinberg Batra, som också anser att signalspaning inte ska behöva upphöra när en förundersökning inleds mot en terrormisstänkt person.

 

Hårdare regler kring pass

 

Svenska medborgare ska bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler än så ska endast provisoriska pass utfärdas. Det föreslås i den promemoria som i dag överlämnats till inrikesminister Anders Ygeman (S).

Utredaren föreslår också att Sverige ska verka för kontroll av fingeravtryck och ansiktsigenkänning, som sedan jämförs med informationen i deras pass, införs vid de yttre gränserna till hela Schengenområdet,

– Utredarna vill att fingeravtryck ska kontrolleras varje gång någon kommer utanför Schengenområdet. Jag tror att det är enda sättet att komma tillrätta med ”lookalike”-problematiken, när du använder ett pass från någon som liknar dig, säger Ygeman, som tycker att förslagen överlag är bra.

Kort giltighetstid

Även för barn föreslås förändringar. I åldersgruppen sex-tolv år ska passens giltighetstid vara tre år. För barn under sex år ska den begränsas till två år.

– Man ser väldigt annorlunda ut när man är två år jämfört med fem, säger Ygeman.

Många länder släpper inte in resenärer med pass med kortare giltighet än sex månader, vilket gör att små barns pass i praktiken bara fungerar i ett och ett halvt år. Om barnens pass därför kan bli billigare är oklart.

– Alla förslag ska remitteras, så får vi se vad de säger, säger Ygeman.

De flesta förändringarna föreslås träda i kraft nästa år.

 

 

Fakta: Pass

– Förra året utfärdades 1,5 miljoner pass i Sverige, en rejäl ökning sedan giltighetstiden halverades.1998 utfärdades som jämförelse 760.000 pass.

– Alla som ansöker om pass måste personligen komma till polisens passexpedition. I Stockholms län och Östergötland måste du boka tid i förväg.

– Ett vanligt pass kostar 350 kronor. Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor.

Källa: Polisen.

 

 

 • TT

Publicerad:

Uppdaterad:

 


 

 

M-politiker: ”Låt Säpo beslagta pass”

 

Över 250 personer kan ha rest från Sverige för att ansluta sig till extrema grupper som IS.
Nu vill moderaternas gruppledare i Stockholm att Säpo sätter stopp – genom att beslagta pass.
– Det tror jag skulle kunna ge effekt, säger Anna König Jerlmyr.

Sedan sommaren 2012 har säkerhetspolisen fått bekräftelse om att 150 personer rest från Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade extremistiska grupper. Ytterligare omkring 100 fall är fortfarande obekräftade.

Stockholmsmoderaternas gruppledare tycker att mer måste göras för att stoppa unga från att resa. Hon är kritisk mot Stockholm stads nya strategi mot våldsbejakande extremism.
– Jag hade uppskattat om de lagt mer energi på att förebygga så att unga inte åker och befinner sig i riskmiljöer, men också skickar signaler om att det är helt oacceptabelt att resa och delta i de strider utomlands som nu pågår, säger Anna König Jerlmyr.

Kunna ta pass

Hon vill att Säpo ska kunna beslagta pass – även om personen inte dömts för brott.
– Polis och säkerhetspolis ska vara tydligt inkopplade i ärenden som handlar om unga krigsresande. Personligen tycker jag också att Säpo borde få större befogenheter att kunna beslagta pass tillfälligt vid misstanke om utresa till strider utomlands. Det gör man i Tyskland men de befogenheterna saknar man i Sverige, säger Anna König Jerlmyr.

Varför har inte Alliansen tagit tag i den här frågan tidigare?

– Under förra mandatperioden hade vi möten med moskéer, frivilligorganisationer och säkerhetspolisen om den här gruppen. Då låg arbetet mycket på stadsdelarna. Det vi ser nu är att vi behöver ett stadsövergripande arbete, för att fler åker och läget är mycket mer allvarligt.

Säger du att ni har jobbat fel?

– Nej, vi jobbade utifrån de signaler som fanns om unga krigsresande i ett par stadsdelar. Vi hade en dialog och det var ett arbete som pågick. Nu behöver vi ett bredare arbete där ännu fler myndigheter, förvaltningar, bolag och nämnder kopplas in och då måste det upp på högsta nivå.

”Inte ett brott i dag

Inrikesminstern Anders Ygeman (S) säger att åklagare redan i dag kan beslagta en persons pass vid skälig misstanke om brott. Problemet är att stridsresor inte är brottsligt.
– Det är inte ett brott i dag att åka utomlands och strida i Ukraina och Syrien. Däremot kan du när du gör det göra dig skyldig till folkrättsbrott och då ska du straffas. Men då är det ju försent att ta passen, säger han.

Regeringen har snabbutrett frågan och att kommer att vara klara i juni. Vid årsskiftet kommer den nya lagstiftningen om kriminalisering av stridandet utomlands och om organisering, rekrytering och finansiering av utländskt stridande att träda i kraft.
Då ska en åklagare kunna belägga en person med utreseförbud vid misstanke att denne planerar att resa utomlands och strida.

– Då kommer man också kunna omhänderta den personens pass. Men att säkerhetspolisen eller polisen ska ha en allmän möjlighet har aldrig varit aktuellt och det tror jag inget parti har föreslagit, säger Anders Ygeman.

Måste kunna ingripa

När det gäller frågan om att beslagta pass har moderaterna som parti inte tagit ställning varken för eller emot, i väntan på regeringens utredning av saken, enligt förra justitieministern Beatrice Ask. Men saken har varit uppe till diskussion.
– Vi har pratat om att just det här kan vara ett verktyg som kan användas. Men man måste titta på för- och nackdelar. Jag tycker att det är viktigt att man kan ingripa om man misstänker att någon är på väg att begå ett brott, säger Beatrice Ask.

 

AFTONBLADET, 20 maj 2015, Mathias Asplund.

Senaste kommentarer

  Arkiv

  Kategorier

  • Inga kategorier

  Anledningen till regeländringen är att svenska pass tidigare har missbrukats och använts av andra en den som innehar passet. Det innebär en säkerhetsrisk då organiserade brottslingar eller terrororganisationer kan resa anonymt på andras pass. Under 2013 anmäldes hela 177 000 svenska pass som försvunna, stulna eller borttappade.

  .

  Nya passreglerna

  • Svenska medborgare kan beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.
  • Vanliga pass ska återkallas och spärras när ett provisoriskt pass utfärdas.
  • Giltighetstiden för vanligt pass till barn under tolv år sänks till tre år.