Så här går det till

Kunskapsbank

Passfrihet

I vissa fall tillåts man resa mellan två länder utan pass. Ofta är det ändå identitetskontroll. Oftast behöver man också ett särskilt identitetskort som visar medborgarskap. Det kan också vara frihet från passkontroll vid gränsen, men att pass ändå behövs och kontrolleras till exempel på hotell och flygplatser.

Inom Norden. Enligt den nordiska passunionen är det normalt inga personkontroller vid gränsen och nordisk godkänd legitimation (som inte behöver visa medborgarskap) gäller vid gränsen, för flyg, på hotell och liknande, dock oftast inte på banken och liknande, där inhemsk legitimation behövs. OBS: På Färöarna och Grönland är det passkontroll vid gränsen, så även nordiska medborgare behöver pass eller nationellt ID-kort (det sistnämndas acceptans på Grönland är oklar då information varierar, varpå pass rekommenderas till Grönland).
Inom Europa (utom Ryssland, Turkiet, Ukraina och Vitryssland) samt till Georgien godkänns nationellt id-kort för EU-medborgare. Inom Schengenområdet är det normalt inga passkontroller vid gränsen.

Dock krävs pass vid resa från Sverige direkt ut ur Schengen. Mellan Storbritannien och Irland. Vid den nordirländska landgränsen är det ingen kontroll alls.

För flyg är det kontroll, fastän formellt inte för de som är britter eller irländare, men dessa måste ändå ha id-kort från dessa länder och helst pass.

Övriga behöver pass (eller nationellt id-kort från EU-länder). Mellan USA och Kanada är det passkontroll. Det finns vissa passliknande kort (till exempel NEXUS) som accepteras, som endast medborgare eller fast bosatta i de två länderna kan få.
Inom Sydamerika (utom Franska Guyana, Guyana och Surinam) kan man resa med nationella id-kort från länderna.