Så här går det till

Kunskapsbank

EU-passet

Inom EU finns gemensamma regler för pass utöver FN-reglerna, vilket regleras i EU-bestämmelser som slogs fast 2003 och ytterligare tillfällen.
På databladet som finns på sida 4 finns följande information tryckt: Passtyp, Landskod, Passnummer, Efternamn, För- och mellannamn, Nationalitet, Längd, Födelsedatum, Personnummer, Kön, Födelseort, Myndighet, Utfärdningsdatum, Sista giltighetsdag, Namnteckning samt bild. Dessutom finns en maskinläsbar rad.
Bland säkerhetsdetaljerna finns bland annat en holografisk bild med det separata landets statsvapen, en bild på innehavaren som syns när passet riktas mot ljus, ett antal vinkelbilder (bilder som syns i olika vinklar) samt en bild på väderstreckspilen som är synlig i UV-ljus.
Dessutom finns ett datachip (RFID) med bilden i ett JPEG-format och all data. Chipet innehåller det som kallas biometrisk data, från 2005 till 2009 var det bilden på ansiktet, sedan 28 juni 2009 består de biometriska data även av fingeravtryck.
EU-passet gäller som legitimation inom medlemsländerna, till exempel på banken och vid kontokortsköp, sedan 2009 även i Sverige. Icke-EU-pass och äldre pass från medlemsländerna gäller inte utan vidare för många länder, vilket skapat stora problem för en del som flyttat till EU-länder, inte minst Sverige. Fortfarande (2011) kan banker avvisa EU-pass eftersom de inte har svenska personnummer och hänvisa folk till skattemyndigheten där svenska id-kort utfärdas sedan 2009.